Δρ. Ελένη Μήλιου M.Sc., Ph.D.

Ελένη Μήλιου M.Sc., Ph.D.

Η Δρ. Ελένη Μήλιου είναι Bιολόγος (BSc 1981) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Υδροβιολογία και τις Υδατοκαλλιέργειες (MSc 1984, PhD 1990). Είναι Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας και συμμετέχει στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Είναι Αντιπρύτανις Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας του ΓΠΑ (από τις αρχές του 2023). Ήταν μέλος του 1ου Συμβουλίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2013-2017).

Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας (ΕΕΥ) και υπεύθυνη του Συστήματος Ποιότητας που εφαρμόζεται σε αυτό το Εργαστήριο (Πιστοποιητικό Διαπίστευσης ΕΣΥΔ 1072-2 σύμφωνα με ELOT EN ISO/IEC 17025:2017). Έχει δημοσιεύσει 55 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 81 σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών από το 2016 μέχρι σήμερα.

 

Υπήρξε Συντονίστρια σε επτά ερευνητικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, Επιστημονική Υπεύθυνη της έρευνας που διεξάγεται από το ΕΕΥ (ΓΠΑ) σε πέντε ερευνητικά έργα και συμμετείχε ως Ερευνήτρια σε άλλα επτά έργα. Επίσης, ήταν υπεύθυνη του WP4: “Joint Research” στο πρόγραμμα ERASMUS+ του EU-CONEXUS, καθώς και του WP4: “Research Infrastructures and Resources” στο πρόγραμμα “Research for Society” HORIZON 2020 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS. Την τρέχουσα περίοδο, η Δρ. Ε. Μήλιου είναι  Επιστημονική Υπεύθυνη στο ΓΠΑ για το Κοινό Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Marine Biotechnology” στο πλαίσιο του EU-CONEXUS, που έχει εγκριθεί ως ERASMUS-MUNDUS από το 2021. Επίσης, είναι υπεύθυνη του WP7: “Research to Education” στο EU-CONEXUS Plus (2022-2026) και εκπρόσωπος του ΓΠΑ στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS.

 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα εξής: α) ανάπτυξη, βιομετρία, μεταβολισμός, αιματολογία, δυναμική πληθυσμών, αντιδράσεις στρες, χημική σύσταση και προφίλ λιπαρών οξέων των υδρόβιων οργανισμών, β) βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, γ) ποιότητα προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, δ) ευζωία των εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών, ε) επιδράσεις της τοξικότητας των ρυπαντών στους υδρόβιους οργανισμούς, στ) διατροφικές απαιτήσεις ιχθύων, ζ) εναλλακτικές πηγές για την αντικατάσταση ιχθυελαίου και ιχθυαλεύρου στις ιχθυοτροφές, η) ροή ενέργειας και θρεπτικών σε υδάτινα οικοσυστήματα, θ) Ολοκληρωμένη Πολυτροφική Υδατοκαλλιέργεια (ΙΜΤΑ), ι) Δυναμική πληθυσμών υδρόβιων οργανισμών, κ) μοριακή ταυτοποίηση ειδών ιχθύων.